SANNI tekee Suomen parasta pop-musiikkia

Scotch & co uutta musiikkia

Track of the Week-sarjassa Chip Merlot esittelee viikon parhaan biisin. Tilaa Spotify-soittolista ja saat uudet biisit aina maanantaisin.

SANNI tekee Suomen parasta modernia poppia.

Artistin kahdelta huikealta albumilta riittää klassikko-statukseen nousseita biisejä vaikka muille jakaa. Levyiltä irrotetut sinkut ja timanttiset albumibiisit soivat vähän kaikkialla, ja arvostusta on kasuaalien kuuntelijoiden lisäksi herunut ansaitusti musiikkdiggareilta ja kollegoilta. Artistin kolmannelta, nimettömältä albumilta julkaistut singlet Että mitähän vittua, Vahinko ja Oo se kun oot jylläävät radiossa ja Spotifyssa aiempien klassikkobiisien kera. Kuitenkin Sannin toistaiseksi vahvimmat biisit löytyvät jostain syystä poikkeuksetta kunkin albumin loppupuolelta: Utopia (Sotke mut), Lauantai-iltaja ja Kokaiini (LELU), ja nyt kolmannen levyn helmi, Moukari.

Moukari on Sannia parhaimmillaan: teksti on suoraa, jopa tylyä, ja jonkun mielestä ehkä näennäisesti naiivia. Artistin mukaan kappaleen on inspiroinut yön myöhinä tunteina sosiaalisesta mediasta luetut kommentit, joissa halutaan nähdä tissit, raiskata tai muuten vaan paskoa päälle. Näitä asioita ei pitäisi miettiä, mutta ne hiipivät ajatuksiin öisin, kun uni ei tule. Kovasta kuoresta huolimatta kuka tahansa ottaa niistä kuitenkin itseensä. Tekstin kanssa biisin parhaasta osuudesta kilpailee Hank Solon omintakeinen tuotanto, joka lisää kappaleen painostavaa ja ahdistavaa tunnelmaa entisestään. Kappaleen klaustrofobinen ja pelkistetty tunnelma on niin latautunut, että sen purkaminen lopun rallatuksella on sopiva ratkaisu rankoista teemoista huolimatta.

Sannin menestystä on toisinaan yritetty määrittää yksiulotteisesti joko pelkkien tekstien tai Hankin tuotannon ansioksi. Kumpikin lähestymistavoista on kuitenkin väärä: Sanni ei ole pelkkä laulaja tai kirjoittaja, eikä Hankin älyttömimmät ideat toimisi välttämättä kenenkään muun biiseinä. Sannin biisit ovat yhtälailla kummankin teoksia, eikä oikein kummankaan yksin: Hankin esimerkiksi Kasmirille säveltämät ja tuottamat kappaleet ovat tunnistettavia Hankin teoksiksi, mutta eivät kuulosta Sannilta. Sannin kutsuminen ilmiöksi olisi aliarviointia, koska hänen musiikissaan kiteytyy ja yhdistyy monilahjakkuus sekä tietynlainen rehellisyys ja rohkeus, joka ei roopesalmisten ja arttulindemanien aikana nosta päätään tässä skaalassa kovin usein. Moukari on kaikessa yksinkertaisuudessaan loistava esimerkki siitä: Sanni tekee Suomen parasta modernia pop-musiikkia.

Sannin albumi SANNI ulkona Warner Musicilla. Kuva: Warner Music.