JYT sitter på en dröm

Scotch & co uutta musiikkia

Track of the Week-sarjassa Chip Merlot JYT esittelee viikon parhaan biisin. Tilaa Spotify-soittolista ja saat uudet biisit aina maanantaisin.

Muistaakseni juuri ennen kun vuosi 2005 kolkutteli ovella, Pakke soitti mulle ensimmäistä kertaa Snookin eli Daniel Adams-Rayn ja Oskar Linnrosin Mr Coolin. Pari vuotta myöhemmin ostin Snookin tokan levyn Är, joka käynnisti mun rakkauden ruotsinkieltä ja paikallista kulttuuria kohtaan.

Är nousi nopeasti mun ehkä kaikkien aikojen kuunnelluimmaksi levyksi, ja myöhemmin sen parissa perustettiin mm. Evi Creative. Koska Daniel puuhasi noihin aikoihin Lagom-vaatemerkkiä Nette Sandströmin kanssa, Oskulla ja Dannella oli kaikissa uuden levyn promokuvissa Lagomin releet päällä. Mä tietysti hommasin Lagomin ekasta mallistosta samantyylisen rotsin, jonka myöhemmin lahjoitin Koutsille. Lagomia ei taida enää olla olemassa, mutta Netellä menee uuden NAND-merkin kanssa nykyisin todella lujaa.

Nyt 10 vuotta Ärin julkaisusta Evi on taas herätetty henkiin samaa levyä kuunnellen. Längst fram i taxin soi edelleen about joka päivä, kuten myös Inga problem. Jälkimmäisen remixissä kuulin ensimmäistä kertaa Veronica Maggiota, joka alkoi saman remixin jälkeen deittailemaan Oskua. Parisuhteen tuloksena oli Veronican toka levy Och vinnaren är... ja ehkä Oskun tuotantojen helmi Stopp. Sitäkin on tullut kuunneltua viime aikoina.

Vaikka kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon, Är kuulostaa edelleen hyvältä.
— JYT

Vaikka kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon - Osku ja Danne kumpikin ryhtyivät laulajiksi, Veronica tuli ja meni, pari soololevyä julkaistiin - Är kuulostaa edelleen hyvältä. Oskun eka levy on mulle henkilökohtaisesti parempi kuin toka, Dannen tokaa en tainnut ikinä kuunnellakaan. Är oli ja on parempi kuin molemmat yhteensä, vaikkei niitä voikaan verrata. Maggiosta en sano muuta kuin että se kuulosti Oskun kanssa paremmalta kuin ikinä aiemmin tai myöhemmin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana julkaistuissa haastatteluissa Oskua on piinattu lähinnä Snookin kariutumisesta ja beeffistä Dannen kanssa, tai Veronican kanssa karille ajamisesta. Varsinkin ekan levyn tekstejä tulkittiin melko liberaalisti ja vuosia myöhemmin Veronicakin liittyi lopulta keskusteluun haastattelussaan ja kertoi minkälaista oli kuulla itsestään kertovia biisejä. Samaan aikaan Osku dumasi Dannea ja Danne Oskua omissa haastatteluissaan. Jos joku (mä) oli joskus elätellyt toivoa Snookin paluusta, kankkulat oli varmaan tässä vaiheessa heitetty kaivoon.

Avasin torstaina sattumalta Facebookin ja uusimpana postauksena oli live-feedi Gröna Lundista. Katsoin hetken crane-kuvaa yleisömerestä, kunnes lavalle pinkoivat Osku ja Danne. Jätkät olivatkin puuhanneet kimpassa salaa uuden biisin, Sitter på en dröm. Neljä minuuttia meni vitullisessa headrushissa, ja samalla kelautui koko äsken kerratun historiikin extended cut sekä mun oman elämän viimeiset 10 vuotta: musiikkia, vanhoja ystäviä - Maffi & Koutsi, projekteja - Evi ja Scotch & co, parisuhteita, ihmisiä, uudelleen löydettyjä ystäviä. Biisi ei ollut Snookkia eikä kummankaan sooloa, se oli kaks broidia tekemässä mitä ne tekee parhaiten. Inspiraation ja ilon määrä oli käsinkosketeltava, ja niin on mullakin, vahvempana kuin pitkään aikaan. Mulla on myös sellainen fiilis, että mun ystävien kanssa me ollaan broideja tekemässä mitä me tehdään parhaiten, ja se tekee musta sekä onnellisen että onnekkaan.

Allting är glömt
Ingenting rör mig
Jag sitter på en dröm

#ÄR

—JYT

Track of the WeekJYT