Suomi mainittu

Saara Aalto vie Suomea kartalle. Mihin Suomi vie Saaraa? Kuva: Ville Paul Paasimaa.

Saara Aalto vie Suomea kartalle. Mihin Suomi vie Saaraa? Kuva: Ville Paul Paasimaa.

Jos suomalainen ei menesty maailmalla, onko kyse markkinointiosaamisen puutteesta vai yltiönegatiivisesta kotiyleisöstä?

Ylen Kioski julkaisi maanantaina erinomaisen videon, joka käsittelee Saara Aaltoa ja negatiivisia suomalaisia. Saaran vaiheikas matka X Factor-kilpailijana on ollut suomalaisille iltapäivälehtien kommentoijille liian kova pala sulatettavaksi. Kioski poimi videoonsa kommentteja iltapäivälehtien kommenttiosioista, ja niistä moni käsitteli Aallon ”noloa huomionhakuisuutta.” Videon lopussa toimittaja kertoi, että tutkimusten mukaan Suomessa on jäätävä määrä huippuosaamista, mutta sitä ei vaan osata markkinoida, ikään kuin se selittäisi Aallon ja muiden maailmanvalloittajien kohtaaman kritiikin kotikentällä.

Vika ei ole markkinoinnin puutteessa, koska Saara Aalto esiintyy parhaillaan pelkästään Britanniassa n. 19,7 miljoonalle katsojalle. Formaatin mukaisesti Saaran taustoja on liekitetty useampaan otteeseen, eikä suomalaisuus ole jäänyt varmaan kenellekään epäselväksi. Se, jos jokin on hyvää markkinointia.

Itse asiassa Aallon ja kaimansa Sara Forsbergin eli Saaran viime aikoina suorittamat pyrähdykset ulkomaille ovat olleet niin oivallista promoa artisteille itselleen sekä Suomelle, että Team Finlandin 16 toimijaa kattava verkosto voisi tilata jostain selvityksen analysoitavaksi. Silti Forsberginkin paluusta ”maitojunalla” Talent Suomen tuomariksi kirjoitettiin ivalliseen sävyyn, ikään kuin Katy Perry-tason supertähtys olisi ollut itsestäänselvä ensimmäisellä Californian visiitillä. Kun taiteilija palasi kotimaahan töihin, pettymys oli ilmeisesti suuri.

Vika ei ole markkinoinnin puutteessa, koska Saara Aalto esiintyy parhaillaan pelkästään Britanniassa n. 19,7 miljoonalle katsojalle. Se, jos jokin on hyvää markkinointia.

Aalto on upottanut rahaa ja aikaa elämäntyöhönsä ja eri projekteihinsa. Ne voidaan myös niputtaa markkinointiin, varsinkin kun suurin osa panoksista on viime aikoina pyörinyt itse järkättyjen Aasian promoreissujen järjestelyissä. Sekin on hyvää markkinointia.

Samalla kun artistit pyörivät ulkomailla tekemässä itselleen ja siinä sivussa Suomelle promoa, Suomessa hajoillaan näihin ponnisteluihin. Pyrkimykset edistää uraa mielletään noloksi oman egon pönkittämiseksi. Samanaikaisesti suomalaiset kuitenkin haluaisivat tutkimusten mukaan kehittää Suomen kuvaa kansainvälisillä markkinoilla niin palveluiden kuin osaamisenkin tarjoajana.

Sara Forsbergin viime aikoina suorittamat pyrähdykset ulkomaille ovat olleet oivallista promoa sekä artistille itselleen että Suomelle. Kuva: Capitol Records.

Sara Forsbergin viime aikoina suorittamat pyrähdykset ulkomaille ovat olleet oivallista promoa sekä artistille itselleen että Suomelle. Kuva: Capitol Records.

Jostain syystä realiteetit eivät ole kohdanneet kotona murjottavia maajusseja: muiden muassa Google ja Microsoft ovat investoineet Suomeen suuria määriä rahaa juuri palveluiden, osaamisen ja kilpailukykyisen ympäristön vuoksi. Se ei ehkä ole yhtä mediaseksikästä kuin Bam Margeran alati toistuvat sekoilureissut Iso-Roballe, mutta tuo uusia työpaikkoja ja verotuloja vielä edellä mainittujen investointienkin jälkeen.

Nälkä menestyä on kollektiivisesti suuri. Kun Peter Franzén näyttelee amerikkalaisessa sarjassa kuollutta venäläistä, iltapäivälehdet ilakoivat Suomen menestyksellä aivan kuten nytkin Saara Aallon kohdalla. Helsingin Sanomien Nyt-liite pitää jopa varmaankin alun perin puoli-ironista ”Suomi mainittu!”-palstaa, jossa uutisoidaan tasaiseen tahtiin Suomen saamasta huomiosta ulkomailla. ”Torilla tavataan”-hengessä tosin ironisuus on pikkuhiljaa jäänyt matkan varrelle: viimeisimmässä artikkelissa kerrotaan, että Suomi pääsi suositun jenkkikoomikon vitsiksi republikaanikokouksen yhteydessä. Jutussa kerrotaan, että koomikko Bill Maherilla on Twitterissä runsaat 4,3 miljoonaa seuraajaa. Kovin ironiselta tämä ilakointi ei vaikuta.

Menestyksenhalusta huolimatta kultaista keskitietä on selkeästi vaikea löytää. Koomikon Twitter-vitsiksi päätyminen on siistiä, mutta televisiossa laulaminen huomiohuorausta.

Menestyksenhalusta huolimatta kultaista keskitietä on kuitenkin selkeästi vaikea löytää. Koomikon Twitter-vitsiksi päätyminen on siistiä, mutta televisiossa laulaminen huomiohuorausta. Rivikansalaisen unelmissa Aalto kaiketi saa ansionsa mukaan ja palaa maitojunalla kotiin. Kotona odottaa kysymys Simon Cowellin paitojen kaula-aukoista ja varovainen ”miltä nyt tuntuu”-tenttaus. Lopulta Aalto päätynee Arttu Wiskarin levy-yhtiöön esittämään suomenkielistä iskelmää ja kertomaan naistenlehdelle miltä tuntuu lukea YouTube-kommenteista ”eiks toi oo se nolo laulaja joka oli Idolsissa?” Kansa on puhunut.

Ehkä kaiken takana on hajoilun tai osaamattomuuden sijaan vastuunpakoilu. Mielipideosastoilla ja työpaikoilla kiroillaan, kuinka jonkun pitäisi tehdä jollekin asialle jotain. Tässä kuitenkin pikapäivitys niille, joiden mielestä jonkun pitäisi tehdä jotain Suomen taloustilanteelle, kansainväliselle julkisuuskuvalle tai ulkomaankaupalle: se joku on Saara Aalto. Antakaa Saaran tehdä.

EditorialOtto Sarvamaa