Loppuviikko: ep. 43

Scotch & co pitkät viikonloput

Loppuviikko on opas pitkään viikonloppuun hyvien ystävien & asioiden parissa.

KUUNTELE

FROM INDIAN LAKES: EVERYTHING FEELS BETTER NOW

Ymmärtääkseen From Indian Lakesin musiikkia, täytyy projektin historiaan tutustua hieman. Musiikki aukeaa itsessään helposti, mutta eri bändeiltä imettyjä vaikutteita enemmän Joey Vannucchin äänimaisemaan on vaikuttanut sällin taustat. Kuudentoista hehtaarin ranchilla Yosemiten national parkin kyljessä kasvanut Joey vietti lapsuutensa lukien kirjoja, koska kämpillä ei ollut sähköä. Kirjojen lisäksi aikaa saattoi tappaa soittamalla rumpuja tuntikausia, koska ruraalilla alueella meteli ei häirinnyt ketään. Lopulta rummut veivät voiton kirjoista, ja Joey perehtyi klassiseen jazz-soitantaan kirkosta lainaamallaan rumpusetillä.

Lukio-aikoina kaveri päätyi soittamaan lukuisissa eri kokoonpanoissa, ja kirjoitti ensimmäiset biisinsä parikymppisenä. Biisit säädettiin kasaan frendin studiolla Indian Lakesissa, Californiassa, ja Joey pisti kappaleet MySpaceen jakoon nimellä Songs From Indian Lakes. Materiaali oli niin hyvää, että Vannucchi kasasi frendeistään live-kokoonpanon ja alkoi soittamaan paikallisia keikkoja. Musiikin Joey kuitenkin sävelsi, esitti ja tuotti itse, ja ensimmäinen levy The Man With Wooden Legs julkaistiin 2009. Kolme vuotta myöhemmin julkaistiin toinen albumi, Able Bodies, joka sai erinomaisen vastaanoton sekä faneilta että kriitikoilta. Vauhti kiihtyi entisestään, ja nimensä From Indian Lakesiksi lyhentänyt projekti signattiin Triple Crown Recordsille. Kolmas levy, Absent Sounds, julkaistiin jo vuotta myöhemmin vuonna 2013. 

Kukin From Indian Lakesin levyistä on kuulostanut aina hieman erilaiselta, ja genret ovat vaihdelleet alternative rockin eri nicheissä flirttaillen milloin dream popin ja milloin shoegazen kanssa. Tuorein albumi, Everything Feels Better Now on ehkä kuitenkin kirjoitukseltaan ja äänimaailmaltaan kokonaisin teos Joeyn diskografiassa. Levyn kappaleissa yhdistyy Silversun Pickupsin ja Tiger Loun omintakeiset tunnelmat, ja löytyy siitä ripaus Two Door Cinema Clubiakin. Lapsuuden maisemat ovat kääntyneet ääniksi, ja levy pitää jalat tiukasti maassa nurmikolla. Loputon vehreys, kimaltavat vedet ja vuoristo kuulostavat jylhältä ja lohdulliselta samaan aikaan. Joey kertoi Consequense of Soundille albumin kirjoitusprosessin olleen puhdistava kokemus: "En miettinyt liikaa, en korjaillut asioita - menin vain huoneeseen ja katsoin mitä tapahtuu. Olin artisti sen todellisessa merkityksessä, vikoineen päivineen. En usko, että kaikilla on ollut onnekasta mahdollisuutta astua ulos mukavuusalueeltaan ja olla näin tyytyväinen lopputulokseen." Lopputulokseen voi Joeyn lisäksi olla tyytyväinen myös kuuntelijana, varsinkin hitaina viikonloppuaamuina.

From Indian Lakesin Everything Feels Better Now nyt ulkona Triple Crown Recordsilla. Tästä Spotifyhyn.

 

KATSO

BLACK MIRRORIN KOLMOSKAUSI

Black Mirrorista on kirjoitettu ja puhuttu viime vuosina niin paljon, ettei paremmasta tietoa. Jokaisella sarjaa katsoneella lienee selkeät suosikki- ja inhokkijaksot, jotka paljastavat enemmän katsojasta kuin sarjasta. Sarjan luojan Charlie Brookerin mukaan tietynlaiset ihmiset pitävät tietyistä jaksoista, samoin kuin tietynlaiset ihmiset ilmaisivat inhonsa eri jaksoja kohtaan. Brooker ei lopulta osannutkaan kertoa, minkä tyyppiset ihmiset pitivät mistä, mutta on totta, että jaksot ja niiden käsittelemät teemat polarisoivat mielipiteitä vahvasti.

Sarjan kolmoskausi ei tee elettäkään keventääkseen ahdistusta, vaan pistää isompaa vaihdetta silmään heti ensimmäisessä jaksossa. Jaksot muistuttavat edelleen itsenäisinä teoksinaan enemmän lyhytelokuvia. Viime vuosien leffoista ainoastaan Gone Girl on jättänyt ajateltavaa viikoiksi samalla tavalla, kuin Black Mirror parhaimmillaan. Päällimmäiseksi tunteeksi sarjan jälkeen jää jäätävä kuumotus: internet tuhoaa meidät kaikki. Sen tietää myös Brooker.

 

SYÖ

WHYNOT THE LUCKY BASTARDISSA

📷: The Lucky Bastard

📷: The Lucky Bastard

Mistä rennot perjantai-illat on tehty? Käsintehdyistä hampurilaisista, hyvästä bissestä ja timanttisesta räpistä. Allekirjoittanut ja DJ Moneygrip lyövät jälleen hynttyyt yhteen afterwork-spesiaalin muodossa, kun WHYNOT päräyttää viikonlopun käyntiin The Lucky Bastardin dekkien takana. Keittiö pistää parastaan purilaisten suhteen, ja me levyjen: tarjolla loistavaa west coast-soundia ja New Yorkin klassikoita.

WHYNOT The Lucky Bastardissa (Itis, Itäkatu 1-7, Helsinki) perjantaina 28.10. 16:00 - 21:00.

 

KUOLAA

LAFAYETTE LOFT

New Yorkin NoHo:ssa sijaitseva vanha printing workshop laitettiin remonttiin, ja Lafayette Loft stripattiin takaisin teollisuusjuurilleen. Seinien poisto mahdollisti avaran, neljän makuuhuoneen pohjan tuoden samalla esiin rakennuksen alkuperäiset rautapohjat. Fiilistä on boostattu tummilla metalliovilla ja -trimmauksilla sekä lasiovilla, joiden avulla esimerkiksi keittiö voidaan haluttaessa sulkea omaksi tilakseen. Alkuperäiset vaahteralattiat ehostettiin kuntoon, ja ovat omiaan tuomaan esiin rakennuksen historian ja charmin. 

 

Timanttista loppuviikkoa!

static1.squarespace.png

Otto Sarvamaa
CREATIVE DIRECTOR
otto@scotchand.co

LoppuviikkoOtto Sarvamaa