Loppuviikko: ep. 36

Scotch & co pitkät viikonloput

Loppuviikko on opas pitkään viikonloppuun hyvien ystävien & asioiden parissa.

KUUNTELE

BLINK-182: CALIFORNIA

blink-182:n viimeiseen kymmeneen vuoteen mahtuu niin paljon juonenkäänteitä ja cliffhangereita, että epäilemättä jätkien on itsekin hankala pysyä perässä. Kokoonpanoa on ruukattu ja pihvien vesittämiä levyjä pumpattu ulos, ainoastaan jotta hommat on voitu taas laittaa telakalle. Alkaline Trion Matt Skiba saatiin kuitenkin mukaan rosteriin ja DeLonge joko siivottiin tai siivosi itsensä ulos, ja kuin viittätoista vuotta ei olisikaan kulunut, pamahti uusi levy California suoraan Billboardin ykköseksi. Sinkut soitetaan aina puhki, mutta veikkaamme ainakin toistaiseksi Bored To Deathin kestävän aikaa vähintään yhtä hyvin kuin All the Small Things. Chapeau, jätkät.

blink-182: California nyt ulkona Viking Wizard Eyesillä. 

 

KATSO

Narcosin toinen kausi

Netflix pumppaa ulos niin paljon hyvää katsottavaa, ettei perässä meinaa pysyä. Narcosin toisella kierroksella legendaarinen huumeparoni (ja hyväntekijä) Pablo Escobar on pakomatkalla Kolumbialaiset sheriffit perässään. Jos ensimmäinen kausi tuntui paikoitellen snadisti pikakelatulta, näyttää tokaan kauteen mahtuvan vähintään yhtä paljon meininkiä. Wagner Moura näyttää paikoitellen niin autenttiselta Pablolta, että Vincent Chase läskipuvussa meinaa jäädä toiseksi.

 

SYÖ

Viskikola-marinadi possulle

Possumarinaadi

Picture this: (ehkä) kesän viimeinen lämmin pitkä viikonloppu, jengi sluibaa duunista pari tuntia ajoissa. Maseratin uusi SUV (scrollaa alas) hohtaa firman (sakko)parkkipaikalla, kun sällit lähtee hikisiä käsiä hieroen kiesaamaan landelle. Eka Peroni sihahtaa auki kun isket bastun tulille, grillin kuumaks ja pihvit paistumaan. Aurinko paistaa kivasti ja kesäjuhlien vieraat näyttää siltä kuin ne olis revitty suoraan Tommy Hilfigerin mainoksesta (siitä jossa ne vesihiihtää bleiserit päällä Monacossa).

Tilanne vaatii oikeanlaisen juoman sekä oikeanlaisen ruoan, ei valmismojitoja tai valmismarinoituja grillitassuja. Bleiseri päällä voi siis vesihiihtää, mutta tietty myös valmistaa viskikola-marinadin possulle. Chef JYT kertoo miten.

Kyseessä on tietenkin kotimarinadien legenda, joka toimii timanttisesti possun mutta miksei kanankin kanssa. Possun suhteen järkevämpää on ehkä paistaa kokonainen filee, pihveistä ei tule tarpeeksi meheviä. Toisaalta, valmiiksi leikattuja pihvejä paistaessa on mahdollisuus saada hienompi karamellisointi. Kaikkia aineksia ronskilla kädellä, varsinkin kahta ekaa. Halpa bourbon-kategoriaan livahtaa esimerkiksi myös kotitekoiseen Old Fashioniin hienosti soljuva Kentucky Gentleman (23,90€, Alko) jota ei ole hinnalla pilattu. Noviiseille maku on silti sama kuin melkein pari kymppiä enemmän bungaavassa Jack Danielsissa. Coca-Cola on kriittinen ainesosa eikä nyt ole tarkoitus miettiä linjoja — marinadi kaipaa makeutta, eli light-versiot eivät tule kysymykseenkään. Nu kör vi:

  1. halpaa bourbonia
  2. alkuperäistä Coca-Colaa
  3. öljyä + etikkaa
  4. soijaa
  5. tuorechiliä + sweet chili-kastiketta
  6. helvetisti pippuria (mieluusti Santa Marian Five Peppersiä), suola vasta paistovaiheessa
  7. murskattua valkosipulia
  8. sokeria (mieluummin enemmän kuin vähemmän)
  9. chiliä ja muita mausteita, ei kuitenkaan mitään valmiita bbq-sauceja

Jos nyt joku miettii, että miten näiden sotkujen kanssa tulisi toimia on ehkä huomautettava uudelleen että kyseessä on siis marinadi, ei voileipäkakku. Ota käden ulottuville chefin pyyhe ja mätki ainekset sellaiseen kulhoon, johon se lihakin sitten mahtuu. Numero uno tapa stögätä amatöörimäisesti on iskeä setit sellaiseen astiaan, johon pihvelit eivät mahdu. Mitä mittasuhteisiin tulee, laita viskiä ja colaa niin paljon ettet saisi niitä drinkkinä alas. Maalaisjärkeä saa käyttää: öljyä tulee enemmän kuin etikkaa, mutta vähemmän kuin kahta ekaa. Marinadia voi maistaa vielä siinä vaiheessa kun raaka liha ei kellu sen seassa, mutta eiköhän se viimeistään kolmannella kerralla ala hoitumaan.

Pro tip: kun liha on ottanut fleivöriä muutaman tunnin, leikkaa snadi pala ja paista se pannulla miedossa lämmössä ilman voita ja öljyä. Tässä vaiheessa ehdit tarkistamaan esimerkiksi makeuden, joka on tässä setissä todella tärkeä. Myös pippurit ja sen sellaiset ehtii fiksaamaan kohdilleen.

Sit paahtamaan, eli iske liha mukaan soosiin ja kelmu päälle. Näytä paistille jääkaappia usean tunnin ajan – vähintään pari, mut mielellään niin kauan että alkaa hiukoa toden teolla. Silloinkin on suositeltavaa tehdä vielä yksi old fashioned ennen setin vapauttamista lämmittelemään. Kom ihåg, että lihan on syytä olla nähnyt huoneenlämpöä pari timmaa ennen paistoa.

Ruokajuomaksi sopii Kentucky Gentlemanin jämät tai mehevä jenkki Old Vine Zinfandel 2011 (37,90€, Alko). Musiikiksi kelpaa Trentemøllerin Remixed/Reworked-kokoelmalevy (11,99€, iTunes). A votre sante!

Julkaistu 2012 Evi Creativen VIISKULMA-julkaisussa.

 

KUOLAA

Maserati Levante

Maserati Levante

"The Maserati of SUVs": Ermenegildo Zegnan silkkiset sisätilat, Bowers & Wilkinsin stesset ja Ferrarin kasaama 430-heppainen V6. Mikä on Bentley?

 

BONUSKIERROS

Mitä 3.5mm-liittimen poistaminen iPhonesta merkitsee musiikille?

AirPods

Ei mitään.

 

Timanttista loppuviikkoa!

Otto Sarvamaa
Creative Director

 
LoppuviikkoOtto Sarvamaa